Född: 10 maj 1983  Död: Oktober 2006

Reg nummer: FA 16/84

Färg: Skimmel

Uppfödare: Miss P.M Lindsay, England     

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khiva föddes 1983 hos miss Patricia M Lindsay i England. Hon var efter Lotny och undan Kharana morfar hette Burkan.

Khiva var helpolsk.

I hennes polska linjer hittar men en hel del gammelpolska araber som exempelvis Bandola, El Azrak, Gerwazy, Wielki Szlem, Witraz och många fler.

Drygt ett år (12 juni 1984) senare exporterades hon till sverige, till Claestorp Arabstuteri som ägs av Penelope Lewenhaupt. Där stod hon i cirka ½-år innan hon såldes vidare till Birgitta Fock, den 22 januari 1985. Hon han få tre avkommor hos Birgitta, den första som 4-åring, Kidnograf (f. 1987) Khara (f. 1988) och Kenzo (f. 1989).

I januari 1991 köptes hon av Hästevadets Arabstuteri. Då var Khiva dräktig och fick stofölet Kitty. Där hann hon att få ytterligare tre avkommor innan det uppstod tråkigheter inom familjen och dom tvingades sälja henne. Det var hingstfölen Kredit (f. 1992) och som nu är omdöpt till Gray Man, Kurach (f. 1993) och Khoruce (f. 1994). Hästevadets Arabstuteri sålde henne vidare (april 1996) till Rörwalls Arabstuteri som ägs av Pekka Pakkonen och Gull-Britt Söderberg.

På Rörwalls Arabstuteri fick hon fem avkommor varav fyra ston och en hingst. Khiara bint Khiva (f. 1995) RA Kharissa (f. 1996) RA Khirana (f. 1997) RA Kharachi (f. 1998) och RA Khudos (f. 1999). Efter dessa fölningar kom hon till oss på Stall Kullens Arabstuteri där hon fick stanna för gott.

Khiva var en mycket speciell dam. Hon var väldigt blyg och man kunde oftast inte få tag på henne i hagen. Men hon var väldigt trevlig och lättlärd. Hon var jättesnäll i all hantering, men man fick alltid tänka på vad man gjorde i närheten av henne. En för hastig rörelse och hon stelnade till som en staty. Hon hade aldrig blivit inriden, försök har gjorts men utan resultat. Det gick helt enkelt inte att rida in henne. Men när hon kom till oss så gjordes det ett nytt försök,  hon var då 19 år gammal. Allt gick som på räls och hon var inriden. 

Hon tävlades även nåra gånger på klubbnivå i dressyr med hyfsade resultat. Hon hoppades även lite, men det var mest skogsridning. Hon hade heller aldrig varit löshoppad när hon kom, men när hon väl kom på tekniken så hoppade hon en meter utan problem (22 år gammal och aldrig har hoppat!)

Tyvärr fick Khiva aldrig något föl hos oss, vi betäckte henne flertalet gånger men hon tog sig inte. Man hittade aldrig något "fysiskt" fel på henne utan vi fick helt enkelt acceptera att hon inte blev dräktig.

Vintern 2005/2006 blev Khiva dålig och hade mycket problem med hosta och andningsbesvär. Vi kämpade med hennes problem hela våren och det blev många besök till ATG. Under en period ställdes hon på kortison och blev då bättre, men så fort medicineringen avslutades försämrades henns tillstånd. När hösten kom var Khiva såpass dålig att vi bestämde att hon skulle få vandra vidare till de evigt gröna ängarna.

Khiva avlivades i oktober 2006.    

 

 

 

 

 

        

 

 

                        

                    

 

 

Stall Kullens Arabstuteri © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Khiva